Radiatiile electromagnetice

Cu totii dorim sa traim intr-un mediu cat mai propice pentru dezvoltarea armonioasa si sanatoasa a organismului nostru. Ne dorim acest lucru pentru noi insine, insa mai ales pentru copiii nostri ale caror trupuri firave acum se construiesc, se cladesc, se consolideaza. Ne dorim un mediu mai curat, mai placut, mai sanatos, mai putin poluat.

Atunci cand vorbim despre poluare, de cele mai multe ori ne gandim la elementele specifice mediuluiapa, aerul și solul. Din pacate acest mod de abordare este insuficent, intrucat formele de poluare pot fi și de altă natură: poluare fonica, poluare radiologică si poluare electromagnetica.

Daca de primele fenomene mentionate a auzit majoritatea dintre noi, cel din urma este mai puţin mediatizat si nu se regaseste, din pacate, pe lista de prioritati a cetatenilor din Romania. Subliniem acest “din pacate” intrucat exista din ce in ce mai multe studii care arata corelatiiintre smogul electromagnetic si sanatatea organismului uman.

Fenomenul de poluare electromagnetica sau electrosmog-ul este produsul a ceea ce numim radiatii electromagnetice (numite si EMR de la englezescul „electromagnetic radiation”). Acestea sunt sunt, in esenta, undele de energie transmise la anumite frecvente si lungimi de unda intre două obiecte ce formeaza campurile electromagnetice (sau EMF de la englezescul „electromagnetic fields”).

Campurile electromagnetice la care suntem expusi cu totii zi de zi, se impart in doua categorii:

  • De frecventa joasa  -produse de generatoarele electrice, liniile  electrice de inalta tensiune, cablurile electrice, prizele electrice, aparatele electronice, etc;
  • De frecventa inalta  – produse de aparatele fara fir precum telefoanele mobile si telefoanele fixe DECT, antenele si stalpii de telefonie mobila, dispozitivele si retele fara fir  Wi-Fi / WLAN, emitatoarele de radio si TV, cuptoarele cu microunde, instalatiile RADAR, etc.